Pages

Friday, October 7, 2011

kisah di kedai azmi

tngh aku lepak minum sorang2 di kedai azmi, dtng sorng pakcik nak berbual ngan aku..aku pun layan la..dia tanye ''anak ni kerja ngan abah lagi ke?''
aku jwb ''ye, masih pakcik''
pakcik tu tanye lg ''ari tu belajar sampai diploma je ke?''
aku jwb ''terus sampai ijazah pakcik''
pakcik tu ckp ''mcm ni la nak ey, pakcik ni dulu, arwah ayah pakcik berniage buat songkok. Arwah ayah pakcik suruh pakcik belajar buat songkok tp pakcik tak nak sbb mase tu pakcik rase songkok ape la sngt psl mase dulu orng beli songkok satu pakai sampai mati. Pakcik rase baik kerja makan gaji, bnyk dpt duit..tp skrng cube anak tngk sekolah2 setiap murid mesti wajib ade songkok sorang satu..klu la pakcik belajar buat songkok tu dulu rasenya nak cover sekolah satu jerantut ni tak kurang 20 biji mesin kena ada..mungkin kena ade kilang. Cuba la anak bayangkan''
aku pun balas ''ye la pakcik, tp sy rase bosan jgk kerja kat sini je, nak jgk keluar cri kerja, lg pun sy masih mude''
pakcik tu ckp ''nak, kerja polis, polis pun bosan tiap2 hari kerja polis, pegawai?? Pun bosan duduk jd pegawai hari2. Jadi same je semua kerja''
past tu makanan yg pakcik tu oder td pun siap..sebelum pakcik tu beredar dia ckp lagi
''saje pakcik nak bersembang ngan anak ni, pakcik rase terkilan la klu ape yg pakcik sesalkan dlm hidup pakcik tu dulu berulang pulak pada anak ni, anak masih muda..kerja kuat2 lupekan dulu nak berhibur sana sini..bile dah kaya nanti anak nak khawin tunjuk je, insyallah dpt..baiklah nak, pakcik balik dulu..assalamualaikum''
''waalaikumsalam'' jwb aku.

Friday, September 23, 2011

10 cara mendekati wanita bujang

apa anda buat jika terlihat awek yang menarik perhatian kamu? adakah kamu lari dan menyorok? atau tegur dengan menggunakan perkataan magis dari internet? atau berdiri dalam ketakutan sambil memikirkan ayat ape nak gune untuk tackle awek tu..

dalam mengorat awek ni kadang2 kite selalu buat silap dengan terlalu obsess dengan ayat ape nak pakai bagi awek ni cair kat kite, kite selalu harap ade satu "magic word" yg boleh kite pakai untuk mengorat mane2 awek sekali pun..kite kdng2 practice nak sebut ayat2 manis depan awek and bile jumpe kite terus bagi ayat tu dengan harapan awek tu cair terus..x dapat bro!!!!

perkare paling penting la nak ngorat awek ni satu je..confidence bro..confirm cair..

ni ade 10 care2 mengorat awek dengan berkesan..

1. CUBE PERHATI KEADAAN SEKELILING: cube cari point comment bende2 di sekitar tempat korang jumpe tu..misalnye la korang jumpe kat kedai minum n awek korang tu tengah minum teh ais kat situ..so korang ckp " mungkin awak boleh simpan kan sedikit air tu kat saye" atau "emmm air teh ais ni pling special ke kat kedai ni" ha lebih kurang cam tu la..

2. SENYUM: baru nampak friendly bro..x ketat je awek pun takut kan..senyum dngn ikhlas bro baru awek tu rase selesa..

3. JGN RAGU2: klu ragu2 nampak cm ko x berani je..cm ni bro klu nampak awek yg ko suke tu..pegi je jln jumpe dia jgn tegur terlalu lame gunakan "the three-second rule"..so x nampak kantoi sngt ko nak ngorat dia..lagi pun baru dia tau ko ni laki yg tahu hala tuju..the man with aim and knows what to do..

4. GERAK TUBUH YG POSITIF: nak ngorat ko x leh jln tunduk je jumpe dia..nampak sngt ko kalah sebelum bertempur..berdiri tegak jln dengan yakin dan mantap..hahaha..orang putih kate "Stand up straight, with shoulders back and chest out, and use a firm yet relaxed walk"

5. JGN TERLALU LAJU: buat relex je bro..jgn kelam kabut..cool and calm je bro..baru si dia rasa rase tidak terganggu..

6. KEEP EYE CONTACT: jgn sekali2 kite dulu yg pandang tempat lain..cube tatap mata si dia dan jgn menoleh kelain..bile ko tatap mate dia dalam2 si awek ni tadi seperti di tarik2 gitu ha...tp nak master eye contact ni kene practice skit la bro..bukan senang main eye contact ni..lame2 practice mesti boleh master punye..

7. DENGAR DGN SETIA: cube dengar betul2 si awek tu cakap..jgn mencelah secara membuta tuli..awek ni bro cepat cair klu kite dengar betul2 setiap ape yg dia ckp..klu ko merepek ckp bende lain senang cite ko x dapat la awek tu bro..kire melepas je la senang cite..

8. JGN GELISAH GUNDAH GULANA: bile ko cuak bro awek ni lagi la 2-3 kali cuak dari ko..dia x suke la mcm tu..rimas..cube berlatih mengawal keadaan..bertenang dalam setiap tingkah laku dan perkataan..keyakinan sekali lagi cukup penting..

9. JAGE NADA SUARA: nada suara sngt penting..suara yg tidak kasar dan riang adalh nada yg terbaik mase ngorat..suare kasar pun boleh pakai untuk mcm joke ke kan..mcm :EH SIMPAN LA SKIT AYAM TU KAT SAYA" past tu senyum mcm joke la..nada yg berbeza boleh membawa maksud yg berbeza..cube practice ngan kawan2 korang untuk mendapatkan nada suare yg berbagai..

10. JAGA JARAK ANDA: jika jarak anda dengan awek tu terlalu jauh cube rapatkan sedikit, jgn terlalu rapat ngan awek td..bukan ape awek tu mungkin kurang selesa kalau korang rapat sngt ngan dia..bile x terlalu rapat dan x terlalu jauh si awek akan rase korang menghormati dirinya dan kawasan peribadinya...

so bro..try la gune 10 cara ni..cube la try practice kat awek2 yg korang nak tackle tu..bukan ape awek ni berbeza2 so cube la tackle awek2 yg ko suke..korang akan dapat pelbagai reaction yg berbeza2..bile korang dah master tips2 ni mesti awek mudah cair ngan lu punye bro..

selamat mencube...

petikan dari:
http://dating.personals.yahoo.com/singles/datingtips/594/10-tips-for-approaching-women 

kegembiraan

seorang pakcik tua berumur 92 tahun. rendah je orangnye..selalu berpakaian kemas..dia memang pandai menjaga penampilannya. hari ini dia dengan sukarelanya mengambil keputusan untuk tinggal di rumah orang tua.

isterinya meninggal hampir 20 tahun lalu. jadi pakcik tu dengan hati yang terbuka meninggalkan rumahnya dan berpindah ke rumah orang tua.

setelah agak lama menuggu di ruang legar rumah orang tua tersebut, pakcik tu tibe2 tersenyum sebab dia di beritahu bilik untuknye sudah sedia untuk dihuni..

aku pun bwk pakcik tu ke bilik dia..pakcik tu sambil pegang tongkat tu berjalan la ikut aku perlahan2..sambil berjalan tu aku cerita la mcm mane keadaan bilik dia tu.."pakcik bilik pakcik tu kecik je x la besar sangat, langsir dia pun kami gantung kertas je"

"pakcik suka nak" dengan penuh ceria pakcik tu jawab..mcm budak 8 tahun dpt hadiah..

"pakcik osman..pakcik man kan x tengok lg bilik tu..emm kejap kite dah nak sampi ni"

pakcik tu jwb "x pe x tengok pun x pe"

"kegembiraan adalah sesuatu yg memang pakcik dh pilih nak"

"same ade pakcik suke ke x bilik tu adalah bkn sebab perabotnye atau pun hiasan dalamnye..sebenarnye ia bergantung kepada mcm mane pakcik membuat keputusan"

"pakcik dh memang buat keputusan untuk suke dengan bilik itu..dan setiap pagi pakcik akan ingatkan diri pakcik yg pakcik memang suke bilik tu..

"pakcik boleh buat keputusan sama ade mahu baring saje atas katil sebab mate dan telinga pakcik x berfungsi dengan baik..atau pakcik boleh ambik keputusan untuk bangun dan mengucap syukur pada tuhan kerana pakcik masih boleh guna tangan pakcik untuk mkn"

"setiap hari adalah hadiah dari tuhan..selagi pakcik boleh bukak mata pakcik akan hadapi hari tu dengan penuh kegembiraan..dan pakcik akan ingat balik kenagan2 manis yg pakcik dh lalui dulu"

"waktu tua ni mcm simpanan bank la..anak akan ingat kembali kenagan manis yg anak lalui sepanjang hidup"

"jd nasihat pakcik simpan la kenangan2 manis yg anak sudah dan akan lalui nanti"

"pakcik pun masih mengumpul kenangan manis yg pakcik lalui setiap hari dan terima kasih nak sebab menjadi sebahagian dari kegembiraan dalam hidup pakcik"

hidup la dengan gembira nak..

1) bebaskan hati kamu dari sifat benci
2) bebaskan minda kamu dari rase bimbang
3) hidup sederhana
4) banyak memberi
5) jgn mengharap yg lebih


P/S: dari mana sumber aku amik cerita ni pun aku dah tak ingt dah..aku pun satu tak catit nama sumber tu siap2..asal cerita ni dlm bahasa inggeris saja aku terjemah dalam bahasa melayu..paham kan je la.

Thursday, June 16, 2011

summary episod akhir nora elena

hehe..ni aku cite untuk mira kimura yg tak dapat tengok cite nora elena episod akhir..klu ade sesiape yg terlepas episod akhir ni pun boleh la bace..tp kalau nak real nanti ade la orang upload kat mane2 kot episod akhir ni..

okey dlm episod semalam kan seth dengan elena di beritahu oleh malek tentang niat si yvoon tu kan..so mase elena nak keluar wad tu seth pun ckp kat elena lebih baik elena balik rumah dari tinggal kat rumah kawan dia tu. elena pun dh goyang jugak la. mane taknye dia dah tau kot yvoon nak bunuh dia, so elena pun setuju la balik rumah seth. malam sebelum keluar tu amir ade dtng melawat elena. amir ckp ikhlas prinsip dia tak ambik hak orang, lagi2 kepunyaan kawan baik dia sendiri. amir jugak pesan kat elena suruh bagi tau amir jgn la jeles kat dia lagi.

kat rumah, seth siap upah security lagi nak jage rumah. (jeles jgk la pasal kalau aku kaye pun aku akan buat mcm tu, masalhnya aku belum kaya lagi). mase kat rumah tu elena pun sampaikan la pesanan amir, and seth pun ckp dia tak jeles sbb klu dia jeles dia tak kan cerita masalah dia kat amir and tak mintak tolong dengan amir. dalam pada tu ade juga yvoon cube nak buat sesuatu tp gagal sebab rumah seth ade security guard.

5 bulan lepas tu (kalau tak silap la pasal aku duk jauh dari tv tak nampak sngt berapa the exact bulan tu) seth pun beli baju2 and kelengkapan baby, pluss seth siap beli pregnancy book lagi sbb doktor cakp kandungan elena mcm luar biase sikit..elena pun start la suke2 kat seth hehe. and elena nampak seth bangun solat malam. elena rase seth patut di beri peluang kedua. elena pun buat2 mcm biase je la ngan seth, tp elena tak tunjuk la yg dia dah maafkan seth dia just senyum2 gitu je (senyuman elena tu manis sngt)

pas tu satu hari tu elena turun tangga, mase sampai kat bawah tu tibe2 air beranak ( air ape ntah aku tak tau) mcm meleleh kat kaki dia. kak pah pun ckp eh ni dah nak beranak ni and suruh elena call seth. elana call call call seth, seth tak angkat angkat..rupenye handphone seth tertinggal dalam bilik office sbb seth pegi meeting. meeting tu pulak ngan client dia, seth dpt projek 4 juta..cover la rugi ngan client dia yg kaki pukul tu rezeki anak kot. ha pas tu baru seth tau elena dah miss call dia 10 kali..seth call balik kak pah yg jawab ckp elena dah masuk bilik beranak.

happy gile la seth ngan elena mase dapat baby tu, tp sekejap je..kau tau mira yvoon boleh menyamar jadik nurse past tu curik2 masuk tempat simpan baby past tu dia culik baby seth ngan elena..mase tu elena ngan seth tak tau ape2..elena suruh seth amik baby diaorang..pas tu seth pergi tempat baby tu baby tak de..seth tanye nurse ckp ade sorang nurse dah antar baby kat elena..padahal yvoon yg culik. pas tu seth dpt call dr yvoon, yvoon ckp dia yg culik baby tu, yvoon mintak seth datang jumpe dia and bawak passport sekali.

seth pun ikut ckp yvoon and seth janji kat elena dia akan bawak balik baby diaorang ngan selamat. pas tu seth jumpe yvoon kat bukit mane ntah. rupe2nye yvoon nak seth ikut dia pergi thailand and kawin kat sana. seth pun ikut je la sbb nak baby tu selamat. yvoon ckp jgn report polis klu nak baby tu selamat

dekat hospital mak bapak elena datang, pas tu mase elena terangkan pada mak bapak dia tentang ape yg terjadi tu kebetulan pulak amir baru nak bukak pintu. amir terdengar la baby seth ngan elena kena culik ngan yvoon and yvoon bawak seth ke utara..amir pun arahkan anggota dia belah utara selatan buat roadblock. yvoon yg dalam pejalan ke thailand pun terberhenti kejap sebb terserempak ngan roadblock. yvoon stop kereta sebelum roadblock..yvoon marah seth sbb kenape report polis tp seth ckp bukan dia yg report. pas tu yvoon bengang dia buat u turn past tu campak baby tu keluar tingkap kereta dia. seth pun jerit tunggguuuuuuuu..and lari pergi dapatkan baby tu (aku pun cuak gile mase ni) rupenya yg yvoon bawak dari kl tu anak patung..seth dah pening kepala mane baby dia..

mase yvoon on the way patah balik tu dia kena tahan ngan polis, rupenya baby tu yvoon sorok kat rumah mane ntah (bile mase polis buat siasatan pun aku tak tau la)..tp yvoon kena tangkap la and baby seth ngan elena selamat.

berberapa bulan lepas tu, elena ngan seth pun berbahgialah hidup brsama orang baru baby comel tu. seth tanya elena betul2. adakah elena boleh maafkan dosa besar seth tu dulu. elena ckp yup dia maafkan seth. elena pun ckp dlm hati rupanya dengan memberi kemaafan dan melupakan segala kisah silam dia tu dia mampu mengecapi kebahagia yg dia cari.

TAMAT

eh tau tak name baby diaorang ape??? - kaseh or qaseh or kasih (ejaan dia aku tak tau la mcm mane)

Wednesday, June 15, 2011

susah rupanya


hari ni dah hari ke-4 aku ganti tempat abah kat kedai ni. uruskan kedai mcm abah buat. sebelum ni mase aku belajar kat UiTM dari diploma ke degree selama 5 tahun abah uruskan sendiri kedai ni. i mean dia urus sorang2. no kerani, no bank runner, no PA, no kuli, no tukang angkat barang, tak de tak de sesiap pun bantu abah urus kedai selama 5 tahun aku di universiti.

selama 4 hari aku duk meja dia ni baru aku tau susah nye kerja abah hari2..mcm2 bende nak kena urus..aku baru 4 hari..abah dah hampir 10 tahun layan semua ni..klu nak urus shj mungkin tak susah kan?? mcm itu letak situ ini letak sini, isi borang situ isi borang sana..tp selain urus abah pun kena fikir mcm2 ingt mcm2..all in one la abah buat kerja sorang2. and sekarang aku baru rase buat bende ni semua baru 4 hari pun kepale dah teng..ye la orng kata alah bisa tegal biasa kan. tp memang susah nak uruskan semua perkara di kedai ni sorang2.

ade alasan kenapa abah masih belum ambil pekerja walaupun kedai ni dah beroperasi hampir 10 tahun. abah cakap kerja di kedai masih belum cukup untuk mengaji pekerja. jika ambil pekerja sekarang ia akan membebankan dan bukan menyenangkan.

cara abah dan saya dalam berniaga memang banyak perbezaan. mungkin kerana perbezaan pengalaman dan matlamat. abah sngt berhati2 dlm perniagaan dan cube meminimumkan sebarang kesalahan untuk memaksimumkan keuntungan. bagi sy pulak sy sedang cube melakukan seberapa bnyk kesalahan sbb sy nak dptkan seberepa banyak cara2 untuk mengatasinya keuntungan masih bukan keutamaan yg paling utama. ia perkara yg biasa dlm perniagaan jika lima tahun pertama anda tidak mendapat sebrang untung. tp jika ia berlaku sebaliknya anda harus berhati2.

berbalik cerita sy di kedai sekrang, antara masalah yg sy tengok sekarang ialah, ramai pelanggan yg sudah biase berurusan dengan abah nampak begitu kurang yakin dengan harga yg sy sebut kan. ramai pelanggan yg ckp ala ngan abah awak mesti dpt murah lg ni..padahal aku tau harga modal setiap barang di kedai dan aku yakin abah tak kan bagi harga lagi murah dari aku..cuma pd persepsi mereka shj mereka percaya klu mintak harga dengan abah akan menjadi lebih mudah. tp sebenarnye tidak.

selain itu sy jenis tak suke berckp semasa bekerja. ia berbeza dengan abah sy, anda boleh beli paku simen 1 inchi dengan harga seringgit dan kemuadian berbual2 dengan abah sy sehingga tengah hari. sy tidak akan buat begitu, anda tanye sy barang apa yg anda mahu dan sy akan tunjukannya kepada anda dan sy harap anda boleh buat keputusan yg cepat samaada untuk membelinya atau sebaliknya. dan nyata ramai pelanggan kami suke datang ke kedai kami kerana mereka boleh dengar abah sy bercerita, dan mereka suka bile abah terangkan tentang pertanian. kerena abah terengkan perkara yg sebenar dlm ilmu pertanian berbanding di kedai yg mereka langgan sebelum ini hanya menerangkan dan meyakin kan mereka dngn cara bergini shj "oohh ini baja manyak bagut manyak bagut" itu shj.

so sy rasa ada bnyk perkara yg perlu sy perbetulkan. ya ia memang menganai perbezaan pengalaman. ia memang mencorak segalanya kadang mungkin tanpa kita sedari.

Friday, June 10, 2011

ramdhan hasan vs seth



perbezaan antara ramdhan hasan dan seth. tak banyak beza pun sebenarnye. lebih kurang ja pun. nilai nilai pun tak banyak beza, tapi mesti la ade perbezaan sedikit kan. antara nya di huraikan begini:

perbezaan:

seth
- kacak
- bukan melayu
- pakai kereta eropah
- pernah mabuk

ramdhan hasan
- cute
- melayu sejati
- pakai kereta jepun
- tak pernah khayal

persamaan:

- mereka berdua pandai berkata manis
- mereka juga berlemah lembut dengan wanita
- seth dan ramdhan hasan juga adalah lelaki yg menepati masa
- dan paling penting mereka berdua adalah lelaki yg penuh dngan kejutan

kah kah kah..

Thursday, June 9, 2011

kerja sambilan


sekarang sy kerje dengan abah saya, tolong abah jaga kedai. kerja sambilan saya amik upah sebagai wedding photographer di sekitar hometown sy shj. pada mulanya sy tak nak terlibat dalam industri gambar khawin ni sbb sy rasakan ia satu tugasan yg mencabar. tp bila saya fikir sy ada masa dan alatan photography ape salahnya jika sy mencuba.

komitmen sy paling utama sudah tentu bekerja dengan abah walaupun tanpa gaji..hehe. so wedding photography ni sy buat secara sampingan shj. walaupun ia secara sambilan ia amat penting buat saya kerana jika sy tak buat kerja ni sy mungkin akan simpan shj nikon d90 sy dalam drybox atau mungkin sy akan terlupa shortkey2 photoshop jika sy tak menyentuhnya dalam jangka masa yg lama. secara tak langusng kerja sambilan ini dapat membantu sy mengekalkan kemahiran yg sy ada.